michellesmat

Smulpaj direkt i kastrullen

Att göra smulpaj i kastrullen är ett knep jag lärde mig när jag gick i åttan, på hemkunskapen av en lärare jag inte minns namnet på. Jag minns så väl detta recept för att vi inte hade diskmaskin hemma och jag hatade att diska. Redan då hade jag ett stort intresse för att baka och det tråkigaste med att baka var att man var tvungen att diska efteråt. Jag är så tacksam över att jag har diskmaskin idag trots att jag ändå diskar mycket för hand, det är inte lika jobbigt som det var förr.

Att göra smulpajen direkt i kastrullen sparar inte bara på disk utan det blir ju otroligt gott. Trots att jag nog föredrar smulpaj utan havregryn är denna ändå en favorit här hemma.

Det här behöver du: 

  • 125 g smör
  • 1,5 dl havregryn
  • 1,5 dl mjöl
  • 1 dl socker
  • 2-3 äpplen
  • Kanel

Servera med:

  • Vaniljsås eller vaniljglass

Såhär gör du: 

Sätt ugnen på 225 grader. Skala äpplen och skär i fina bitar. Lägg äppelbitarna i en pajform, strö över lite kanel och ev socker om äpplena är sura. Ställ åt sidan. Smält smöret i en kastrull på hög värme. Tillsätt havregrynen när smöret smält och låt puttra tillsammans i en minut. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt socker och mjöl under omrörning.  Smula degen över öppelbitarna och ställ in i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Servera lite ljummen med vaniljglass eller fluffig vaniljsås, eller varför inte både och!