michellesmat

Pannbiffar i Lökig Brunsås

Detta är svensk husmanskost när den är som bäst. Biffarna blir magiskt saftiga och riktigt smakrika. Såsen påminner lite om traditionell löksås som man brukar ha till fläsk, fast lite godare. Om du vill förbereda detta innan kan du göra köttfärsblandningen i förväg och låta stå över natten väl inplastad.

Det här behöver du: 

Biffar: 

 • 600 g nötfärs
 • 1 dl grädde
 • 1/2 dl ströbröd
 • 2 vitlöksklyftor
 • 1 msk dijonsenap
 • 1 dl ströbröd till panering

Sås: 

 • 1 stor lök
 • 2 tsk socker
 • 2 dl grädde
 • 2 dl mjölk
 • 1 msk soja
 • 1 köttbuljongtärning/ 1 msk buljongpulver
 • salt och peppar

Såhär gör du: 

Låt 1 dl grädde och 1/2 dl ströbröd stå och svälla i en skål i ca 10 minuter. Blanda ihop alla ingredienser till biffarna ordentligt i en skål. Forma färs blandningen till biffar, ca 6 st stora eller 10 st mindre. Jag gör mina större, då blir de lite saftigare. Häll 1 dl ströbröd på ett fat och täck varje biff med ströbröd. Stek biffarna i ordentligt med smör eller olja på medelvärme tills de är klara, kolla gärna med en kniv i en av de tjockare biffarna. Jag brukar låta biffarna vara lite rosa längst in i mitten, de blir så saftiga och goda då.

Lägg biffarna åt sidan och låt vila under tiden du gör såsen.

Stek löken i en stekpanna i smör tills de får en fin yta. Tillsätt socker och stek ytterligare 1 min. Tillsätt grädde och mjölk och låt koka upp. Tillsätt resten av ingredienserna och låt ihop i ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Lägg biffarna i stekpannan och täck dem ordentligt med sås. Servera gärna med potatismos och lingonsylt.