michellesmat

Turkisk Bulgur

Jag åt detta första gången när jag var 15-16 år, av en turkisk familj jag jobbade för. Det var en helt ny smakupplevelse för mig och kanske det som gjorde att jag fastnade för mat ifrån Sydeuropa från första början. Jag har i flera år försökt att återskapa denna rätt och kommit fram till detta helt underbara recept.

Detta är nästan ett måste att testa. Servera med isbergssallad, kryddiga köttfärsspett, köttfärsbiffar eller kycklingspett och med en salt yoghurtsås (se tips nedan). Eller varför inte bara äta den som den är med krispig isbergssallad.

Det här behöver du: (för ca 4 personer)

 • 3 dl bulgur
 • ca 3 dl kokande vatten
 • 2 msk tomatpuré
 • 1 gul lök
 • 1 knippe salladslök
 • 2 tomater
 • 1 knippe persilja
 • 2 msk rapsolja
 • 1 pressad citron
 • 1 msk vegeta
 • 1 tsk paprikapulver
 • 1 tsk torkad mynta
 • salt
 • Ev. Hackad Jalapeneo

Såhär gör du: 

Koka upp vatten i en vattenkokare eller i en kastrull. Häll bulgur i en skål och häll över kokande vatten så det täcker med ca 1 cm. Lägg en tallrik eller annat över skålen så det är tätt. Ställ åt sidan.

Hacka lök, salladslök och tomat. Hetta upp olja i en kastrull och stek lök, salladslök och tomat tills löken blir blank och fin. Tilllsätt tomatpuré och stek ytterligare i några minuter. Ställ kastrullen ifrån värmen. Hacka persilja.

Fluffa bulguren med händerna och se så allt vatten är borta. Häll då bulguren i kastrullen med lökblandningen. Tillsätt kryddor, citron och persilja och vänd om tills allt är blandat. Smaka av med salt. Häll upp på ett fat eller i en skål. Låt svalna. Denna rätt äts kall men jag tycker den är minst lika god ljummen.

You might be interested:  Cevapi/ Cevapcici

Om du serverar som tillbehör till till exempel köttfärsspett kan det vara gott med en sås till. Denna brukar jag slänga ihop och är alltid mycket uppskattad: 

 

4 dl turkisk yoghurt

1 pressad vitlöksklyfta 

1 tsk salt 

 

Blanda alla ingredienser i en skål. Servera kall. 

Smaklig måltid!