michellesmat

Orientaliskt tunnbröd

Det här tunnbrödet är det absolut godaste jag ätit. Det påminner lite om indiskt naan men utan olja. Det orientaliska tunnbröd man kan köpa i butik blir oftast lite hårda och torra men så är inte fallet med dessa. Fyll tunnbröden med kebab och gör egna kebabrullar eller gör egen shawarma, eller bara ät som dom är med och doppa i hummus eller yoghurt. Dom är mycket enkla att göra och ingen ugn krävs. Du steker bröden i stekpannan några minuter och serverar varma.

Receptet är ifrån Zeinas Kitchen. Jag är ett riktigt stort fan av Zeina, hon är helt fantastisk! Följt henne i flera år nu, hon är en riktig inspirationskälla både som person och med hennes fantastiska recept.

Det här behöver du till 6 st tunnbröd: 

  • 2,5 dl ljummet mjölk
  • 3 msk smält smör
  • 6-7 dl vetemjöl
  • 1/4 färsk jäst (ca 15 g)
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker

Såhär gör du: 

Blanda 5 dl mjöl, salt och socker i en bunke. Smält smör i en kastrull och häll i mjölk och värm tills ljummen. Lös upp jästen i vätskan och häll över mjölblandningen. Rör om med en slev. Häll försiktigt i lite av det resterande mjölet om degen är lös, ha i så mycket det behövs under tiden du knådar degen. Men var noga med att degen inte ska vara för torr, men inte heller för lös. Knåda degen i 5-10 minuter för hand eller i maskin. Den ska bli blank och lättarbetad och inte fastna i arbetsbänken. Täck bunken med plast och bakhandduk låt vila i 45 min i rumstemperatur eller i kylen över natten. När degen vilat klart delar du in den i 6 bollar. Lägg bollarna på arbetsbänken och lägg över en handduk. Låt bollarna vila i 15 min.

You might be interested:  Chokladsås

Ta nu fram en tallrik med två handdukar på som du ska täcka brödet med när du stekt brödet. Detta är för att brödet ska hålla sig mjukt och inte bli ”krispigt” efter stekning.  Hetta upp stekpanna på högsta värmen. Varje degblandare ska nu kavlas ut till ca 20-25 cm och vara 2-3 mm tunna. Stek nu brödet i den varma stekpannan ca 1 minut per sida. Det bildas bubblor på brödet och det ska få lite färg. Kom ihåg att inte steka för länge, det blir då hårt och går inte att böja. När du stekt klart lägger du brödet på tallriken mellan handdukarna direkt.

You might be interested:  Dolma

Servera gärna brödet varmt, det är då de är som godast. Om det blir över lägger du bröden i en tät påse, då håller sig bröden mjuka, det går även att frysa in och de håller sig upp till 4 månader i frysen.

Lycka till!