michellesmat

Cevapi/ Cevapcici

När man bor och lever med en bosnier har man ätit Cevapi ett antal gånger. Det är ju SÅ gott. Cevapi är en rätt som har sitt ursprung ifrån Bosnien och är där en väldigt vanlig snabbmat. Där finns det mängder av restauranger som bara säljer cevapi. När man köper Cevapi i butik här i Sverige är dom oftast frysta. Vi har dock en kötthandlare i stan som säljer färska Cevapi, dessa har vi köpt och grillat massor av gånger nu i sommar. Med nybakta lepinje bröd, creme fraishe, ajvar och grönsaker. MUMS. Nu är grillsäsongen över och eftersom jag alltid envisas om att kunna göra allt själv istället för att köpa färdigt har jag jobbat fram ett recept på Cevapi  som faktiskt blir helt magiskt. Dom är mer än godkända hos min sambo och äts mycket hellre än de köpta frysta. Denna gång serverade jag Cevapi med hemmagjorda orientaliskt tunnbröd, créme fraische, ajvar och grönsaker. Recept på orientaliska tunnbröd finns HÄR.

Det här behöver du till ca 20 st Cevapi: Gör gärna dubbel sats om ni är många eller vill ha några över.

  • 500g köttfärs
  • 3 stora vitlöksklyftor
  • 2 msk bubbelvatten (ex ramlösa)
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 2 tsk starkt paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk lökpulver

Såhär gör du: 

Blanda noga ihop alla ingredienser i en skål. Pressa i vitlöken eller riv den fint. Se till så allt är noga blandat. Plasta in skålen ordentligt och ställ i kylskåp över natten. Helst ska köttfärsen stå i minst 12 timmar, och kan stå i upp till 24 timmar.

När köttfärsen stått och dragit sig formar du ca 20 st chevapi. Cevapi är som järpar i formen. Stek sedan i en het panna med olja, låt vila lite innan servering.

You might be interested:  Krutonger

Servera med bosniskt lepije eller annat bröd, kajmak eller créme fraische, ajvar, tomat, gurka och lök.

You might be interested:  Karamellpopcorn