michellesmat

Dolma

Jag älskar dolma i alla former och från de flesta länder, och jag har testat det mesta. Detta recept är med kött och ris och är inspererat av det iranska och syrianska köket. Dolma tar lite tid att göra, men det är värt det! Du får antingen matlåda hela veckan eller kan bjuda hela kompisgänget på mat. Detta är mitt basrecept på dolma med köttfärs.

Det är lite puligt och tar tid att förbereda och koka, du kan förbereda och rulla vinbladen dagen innan och koka nästa dag!


Detta behöver du:

 • 500g köttfärs
 • 5 dl ris, gärna basmati ris
 • 2 gula lökar eller 3 st salladslök
 • 3-4 vitlöksklyftor
 • 4 finhackade tomater
 • 1 knippe persilja (ev. två paket fryst persilja, se bild nedan)
 • 1 knippe mynta eller en msk torkad mynta (se bild)
 • 4 msk tomatpuré
 • ½ dl olja
 • 1 tsk starkt paprikapulver
 • 1 tsk paprikapulver
 • 1 msk salt
 • 1 tsk peppar
 • 1 msk vegeta

Tomatsås:

 • 4 dl kokande vatten (använd gärna vattnet du kokat löken i)
 • 1 dl pressad citron
 • 1 dl rapsplja
 • 2 msk tomatpuré
 • 1 tsk salt
 • 1 msk vegeta

Grönsaker som går bra att fylla:

Tomat, zucchini, aubergine, lök, potatis, paprika, mangold blad eller vinblad. Alla dessa går bra att fylla när man gör dolma. Tomaten, zucchinin, auberginen måste gröpas ur innan de fylls. Gröp ur med hjälp av en potatissklare är oftast enklast. Innehållet i grönsakerna finhackar du sedan och blandar i köttfärsfyllningen (förutom potatisen).

Löken måste du förvälla i kokande vatten innan du fyller, detta gör man så att löken ska bli mjuk och böjbar. Skär av en bit av löken på båda sidor och skala den, skär ett snitt igenom halva löken och låt koka upp i vatten. Häll ev. i en grönsaksbuljong och lite salt. När lökens lager börjar dela på sig är löken klar att fylla. Låt svalna lite då den är kokhet men inte kallna helt då blir löken stelare.

You might be interested:  Krämiga Citronrutor

Vinbladen är ofta inlagda eller vakumförpackade. Oavsett vilket brukar de vara väldigt salta eller sura så det är bra att skölja vinbladen innan du rullar dem, ev lägga i blöt ett tag och byta vattnet ett par gånger. Innan du rullar klipp bort den hårda säljken om det finns. Finns bilder på hur man rullar vinbladen längre ner.

You might be interested:  Smulpaj direkt i kastrullen

Grönsaker eller rotfrukter goda att koka:

Morötter, potatis, lök eller vitlök blir gudomligt goda när de får koka ihop med dolman. Jag brukar fylla de ”tomma” ytorna i kastrullen med morotsbitar och potatisskivor, mums!


Titta vilka små söta auberginer jag hittade i  butiken!! Helt perfekta att fylla. Hittade även små zucchini. 


Såhär fyller du löken efter du kokat den lite mjuk


Såhär rullar du vinblad 

Så här gör du:

Hacka lök, vitlök, tomater, persilja och mynta fint. Lägg köttfärsen i en bunke tillsammans med ris, kryddor, tomatpuré och hackade tomater, lök, vitlök, persilja och mynta. Blanda ihop tills allt är jämt fördelat. Fyll alla grönsaker (tips på grönsaker finns längre upp) men inte helt fullt, riset sväller när det kokas! Ta fram en stor kastrull och häll olja i botten. Hacka potatis och lägg i botten av kastrullen. Detta gör man så att dolman inte bränner fast.

Nu är det dags att fylla kastrullen. Börja med vinbladsdolma och packa dem tätt ihop i botten på kastrullen över potatisskivorna. Fortsätt med de fyllda mangold bladen, och sedan de andra grönsakerna. Packa grönsakerna så tätt som möjligt, stoppa gärna morotsbitar eller potatisbitar i de tomma ytorna.

Tomatsåsen: Blanda alla ingredienserna till tomatsåsen. Använd gärna det kokande vattnet du kokade löken i. Smaka av såsen, häll ev i mer salt eller citron beroende på hur sur du vill ha den.

You might be interested:  Choklad

Häll tomatsåsen över grönsakerna. Lägg en tallrik upp och ner över grönsakerna i kastrullen, detta gör så att det blir tryck på grönsakerna och de flyttas inte när det kokar. Lägg på ett lock och låt koka upp. När det kokar, sänk värmen och låt puttra långsamt i 2-3 timmar.

You might be interested:  Cevapi/ Cevapcici

Alla ingredienser i köttfärsmixen blandas tillsammans med det som du gröpt ur grönsakerna

Alla urgröpta grönsaker jag ska använda mig av denna gång, plus köttfärsblandninhen som står och vilar. Potatisen ska läggas i botten på kastrullen och morötterna i de tomma ytorna i kastrullen. 

Det ska vara hårt packat! På bilden har jag även gjort några ”köttbullar” av köttfärsen som blev över, gör inte det av denna köttfärssmet, dom höll inte alls ihop! Jag har gjort det med andra dolma blandningar och då gick det galant.


Lägg en tallrik över grönsakerna innan du lägger på lock och låter det koka


Klart! Detta blev ju absolut inte min finaste historia då ”köttbullarna” inte alls höll ihop utan la sig runt alla grönsaker, det gick alltså inte att göra ”köttbullar” av denna smet! 

Lycka till!